Eleccions Europees a Croàcia
Per David Nàcher (@nacherd)
Els croats ja han participat per primera vegada en uns comicis Europeus. Ho van haver de fer, ja que, la seva entrada és pràcticament imminent (1 de Juliol) i necessiten representants a la Càmera Europea de Representants. La veritat és que la jornada va ser molt tranquil·la i, tot i ser un dia especial per la seva importància històrica, els ciutadans croats ho van viure com ho solen fer tot, amb seriositat retinguda.
Com ja s’esperava la minoria Euroescèptica ben recolzada per la crisis de l’Eurozona i la poca transparència i publicitat de les eleccions van donar una trista participació del 20.74%. És una dada a tenir en compte per un país, que en principi, hauria d’estar eufòric per la seva imminent entrada a la Unió Europea. Tot i que només és una dada, la Unió hauria de prendre nota del que està passant i intentar buscar alternatives a la crisis que està vivint.
Les eleccions que han servit per escollir els 12 seients europeus per a Croàcia s’ha caracteritzat per tenir llistes obertes i una representació proporcional en una sola circumscripció com a tota la resta d’eleccions europees dels altres països. (Per entendre-ho millor us recomano aquest article, d’un mateix servidor: (http://finestradoportunitat.com/entendre-eleccions/). Aquests seients s’han repartit entre tres partits, ja que els dos partits majoritaris s’han repartit gairebé el 65% a parts iguals i el tercer, amb un 5,7%, s’ha endut l’últim escó.
Per això les coses han quedat així:
– La Unió Democràtica Croata (HDZ), el partit majoritari des de la creació de l’Estat croat, amb un 32,86% dels vots és el partit amb més representació ja que té 6 eurodiputats. S’especula que això ha sigut possible gràcies a la baixa participació de les eleccions, ja que, el partit estava molt damnificat a causa dels judicis oberts als seus alts càrrecs per corrupció pública.
– El Partit Socialdemòcrata, que aspirava a guanyar les eleccions, s’ ha quedat amb un 32,07% dels vots i 5 eurodiputats, per culpa del prorrateig de la Llei d’Hontd. Es creia amb la seva victòria, ja que el partit ha anat guanyant adeptes després de la normalització de la seva activitat des de la caiguda del comunisme.
– Finalment, la sorpresa ha sigut l’entrada del Partit Laborista amb un 5,7% dels vots. Aquests, són l’alternativa a un partit socialdemòcrata molt desgastat per la seva llarga història de corrupció i d’ajuda a l’antiga República de Iugoslàvia.
Els altres partits han quedat molt lluny d’aquests igual que els vots en blanc i els vots nuls que sumats no superen el 4% dels vots.
Per tant, una vegada superada aquesta frontera només queda esperar a l’1 de Juliol per a que aquest país de no més de 5 Milions de persones passi a formar part de la Unió Europea. Esperem que aquesta idea sigui bona per a les dues parts i hi hagi molta prosperitat per als pròxims anys.
David Nàcher
Per llegir l’article en PDF clica aquí