Sobre com evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola
per Jaume Vidal i Feliu (@jvidalfeliu)
L’article 155 de la Constitució Espanyola (CE) està configurat com una mesura de coerció prevista en cas d’incompliment per part de les Comunitats Autònomes de les obligacions constitucionals i legals, o d’atemptat greu contra l’interès general d’Espanya. La manca de precisió d’un article d’aquesta magnitud porta a pensar, tal com afirmava Pérez Royo a El País, que es tracta d’un precepte “redactat per no aplicar-lo”.
Però suposem que finalment s’aplica. L’art. 155 CE parteix de la base d’una desobediència per part del “President de la Comunitat Autònoma”, és a dir, d’una desobediència per part del poder executiu. I aquí és on hi ha marge de maniobra per evitar l’aplicació del precepte.
En efecte, l’article no fa menció de què passaria si, simplement, no hi hagués President. I això, per molt estrany que sigui, és possible. Un cop celebrades unes eleccions es constitueix el Parlament de Catalunya i, acte seguit, es produeix la sessió d’investidura del futur President. Però no sempre s’aconsegueix a la primera. De vegades fan falta més intents, fins al punt que l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (EAC) estableix que si en un període màxim de dos mesos no s’ha investit cap candidat, el Parlament es dissoldrà i es convocaran noves eleccions (art. 67.3 EAC).
Què passaria doncs si es constituís el Parlament però no s’investís cap President mentre no haguessin transcorregut els dos mesos? Doncs que atenent al redactat de l’article 155 CE, no es podria fer cap requeriment al “President de la Comunitat Autònoma” (perquè aquest encara no existiria), i per tant l’article no es podria aplicar.
Respecte a les responsabilitats del President sortint, el propi Estatut d’Autonomia de Catalunya estableix que “el President o Presidenta de la Generalitat cessa per renovació del Parlament a conseqüència d’unes eleccions” (art. 67.7 EAC), de manera que un cop constituït el Parlament, el President sortint ja no seria responsable.
Certament, no és molt recomanable que hi hagi un buit de poder en l’executiu durant aquest temps, però com a mínim s’evitarien possibles represàlies sobre la base de l’article 155 CE mentre s’iniciés el procés de “desconnexió” amb l’Estat.